Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Michiels, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1876. Gesloopt omstreeks 1987 voor de bouw van het wooncomplex Guldenberg.

Het winkelhuis Michiels behoort tot het late oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel had oorspronkelijk een klassiek houten winkelpui met zijportaal in de twee linker traveeën, geflankeerd door een gang. Regelmatig van ordonnantieschema, is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters op cordonvormende en individuele lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met een casement in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui met een neo-Louis-XVI-decor uit 1920: vrouwenfiguurtjes op een console met palmetversiering, aangevuld door een decor van strikken, festoenen, guirlandes en bloemslingers; zijdeuren met gesculpteerd middenkalf.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1876#832 en 1920#9483.