Spaans hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spaans hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spaans hof

Beschrijving

Pittoresk geheel van een L-vormige vleugel waarin het boerenhuis en de stal zijn ondergebracht, en een alleenstaande, haaks ingeplante langsschuur uit de 19de eeuw. De éénlaagse vleugel opgetrokken uit baksteen op een gedeeltelijk gecementeerde plint van zandsteen en afgedekt met een afgesnuit zadeldak (pannen), behoudt mogelijk een oudere kern (17de eeuw?, zie hoevenaam). Rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin (19de eeuw); bakstenen rondboogdeur met uitspringende imposten en sleutel en een getrapte druiplijst van baksteen.

Bakstenen langsschuurtje onder zadeldak (pannen); langsgevels met getrapte kroonlijst geritmeerd door smalle pilastertjes van baksteen; rechthoekige inrijpoorten met houten lateien en een ontlastingsboog van strekse baksteen waarvan het boogveld met gebogen platte lagen is opgevuld.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne