Kapel Onze-Lieve-Vrouw Willerieken

Beschrijving

Kapel van 1864, gebouwd naar een ontwerp van een zekere Bastin, ter vervanging van een eeuwenoude kapel waarvan de oorsprong zou opklimmen tot de middeleeuwen toen een vrome man, mogelijk een geestelijke uit Groenendaal, een Mariabeeldje ophing in een boom.

Historiek

Volgens gegevens in de literatuur en op een oude prentkaart zou de eerste stenen kapel, al naar gelang de bron, opgericht zijn in 1477 of 1485. Hoewel eigendom van de kerkfabriek van Hoeilaart, lag de kapel op grondgebied Overijse. De huidige kapel werd gebouwd onder pastoor Imbrechts in 1864, naar verluidt voor een deel met hergebruikt materiaal van de oude kapel. De ligging werd daarbij verschoven zodat ze op grondgebied Hoeilaart kwam te liggen.

Na een ongeval in 2000 werd de kapel zwaar beschadigd en was het voorportaal ingestort. In 2002 werd ze gerestaureerd met heropbouw van het voorportaal. Door de aanleg van de Brusselse Ring ligt de kapel vrij geïsoleerd in het Zoniënwoud vlak bij de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Beschrijving

Kapel op rechthoekige plattegrond van twee traveeën met halfronde sluiting en een voorportaal van één travee. Het geheel is opgetrokken uit baksteen op een gecementeerde onderbouw afgezet met witsteen en wordt afgedekt door een licht overkragend leien zadeldak met polygonale klokkentoren onder leien spits; de klokkentoren vertoont spitsbogige galmgaten en een omlopende kroonlijst op consoles. De kapelgevels zijn blind en worden geritmeerd door steunberen met witstenen dekplaat. Het voorportaal met tongewelf en bekronend hardstenen kruis en sierstukken wordt gestut door witstenen zuilen met neoromaans knoppenkapiteel; de vernieuwde delen zijn daarbij duidelijk te onderscheiden door het verschil in materiaal. De kapelruimte is afgesloten door een vierdelig ijzeren hek met bloemmotieven en neogotische drielobmotieven in het bovenlicht.

Inwendig is de ruimte bepleisterd en beschilderd met een tongewelf voorzien van geprofileerde gordelbogen en een straalgewelf in de koorruimte, gedragen door halfzuilen met knoppenkapiteel. Roodbruine tegelvloer. Beschilderd houten altaar met neobarok uitzicht, voorzien van voluutvormige vleugelstukken en een rondboognis met gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind boven een medaillon met vermelding 'Rosa Mystica'.

Links in de kapel hangt een herdenkingsplaat: 'A la pieuse mémoire de/ dame/ Braun de ter Meeren/ née Germaine Hye/ °à Bruxelles/ le 21-1-1885/ + à Wesembeek/ le 13-11-1953/ Elle passa sa jeunesse non loin d’ici/ aux Châteaux de ter Block et de Welriekende/ N.D. de Welriekende priez pour elle/R.I.P.'.

• HUVENNE P. (opdrachtgever) 2013: Uitgebreid beheerplan boscomplex Zoniënwoud, onuitgegeven nota.
  • S.N. 2001: Beschrijving van de parochie Hoeilaart 1901, Zoniën 25.2, 58-63.
  • VERSLUYS L. 1981: Welriekende, band tussen Groenendael en Hoeilaart, Zoniën 5.2, 87-91.
  • VERSLUYS L. 1983: Enkele aspecten van de Mariaverering in de streek van Zoniën tijdens de 18de en 19de eeuw, Zoniën 7.3, 106-111.