Wezelkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wezelkapel

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Bleidenhoek: "Wezelkapel", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Benaming verwijzend naar het gehuchtje Wezel, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1213. Vraag om oprichting van een eigen kapel in 1727; juiste bouwdatum onbekend, doch de kapel is aangeduid op een plan betreffende de grensscheiding tussen de parochies Herselt en Westerlo van 1763 en op de Ferrariskaart van 1771-1777. Een figuratieve kaart van 1769 toont de kapel als enig stenen gebouw van het gehucht.

Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met rechte sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw(?). Puntgevel met korfboogdeur, oculi in de zijgevels.

Bepleisterd en beschilderd interieur, tongewelf met cassetten.

• AERTS T., De O.L.Vrouwkapel te Wezel (Herselt), in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, VII, 1980, nummer 1, p. 11-1.