Sint-Corneliuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Corneliuskapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Corneliuskapel

Beschrijving

Op de hoek met Bremheide: kapel toegewijd aan Sint-Cornelius, gelegen op een omhaagd perceeltje en omringd door linden. Devotiekapel opgericht door particulieren na 1859, op het kadaster ingetekend in 1887.

Schuin ingeplante baksteenbouw, gemarkeerd door boogfriezen, op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak. Puntgevel, rechthoekige deur met afgeronde bovenhoeken onder rondboognis met plaasteren beeld van Sint-Cornelius. Geplafonneerd, bepleisterd en beschilderd interieur. Altaar volgens T. Aerts gedateerd 1894.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt, 1887/23.
  • DE BELIE W., Herselt, Oudheidkundige gegevens, deel I, Kontich, 1973, p. 64.