Dennenboshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dennenboshoeve

Beschrijving

De "Dennenboshoeve", klimt op tot de 18de eeuw (zie inplanting op de Ferrariskaart van 1771-1777), doch werd herhaaldelijk aangepast; gelegen aan een eikendreef, in de 20ste eeuw aangepaste schuur aanleunend bij het gebruikelijke patroon ten noordoosten van het woonstalhuis en boomgaard ten zuiden. In 1788 had de hoeve een oppervlakte van 21 hectare aan weiland en velden; in beslag genomen tijdens de Franse Revolutie, naderhand opnieuw eigendom van de familie de Merode.

Woonstalhuis gekarakteriseerd door zeer lange muurankers: bakstenen lijstgevel op gepikte plint; in totaal tien traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); latere (20ste eeuw) uiterste travee aan weerszijden, zie bouwnaden. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei, aangepast in stal. Gelijkaardige rechthoekige deur met imitatiebovenlicht. Gedichte poort in bredere vijfde travee. Volledig aangepaste achtergevel.

• EYCKMANS K., Vier hoeven van de heren van Merode te Herselt en te Westerlo, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, IX, 1982, nummer 4, p. 122-147.