erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
39749
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39749

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boerenburgerhuis met anderhalve verdieping van zeven traveeën onder een zadeldak (pannen), daterend uit begin 19de eeuw.

Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint. Rechthoekige vensters met arduinen lateien en lekdrempels en oorspronkelijk houtwerk; hun lateien dienen als onderdorpel voor de halfradvormige zoldervensters. Rechthoekige deur met arduinen omlijsting; houten tussendorpel en deurwaaier. Achtergevel zonder belang en aanhorigheden zonder noemenswaardigheden. Tegen de zijgevel, een arduinen niskapel met laatbarokke inslag aansluitend bij de 18de-eeuwse stijl doch mogelijk daterend uit de 19de eeuw. Op de hoge sokkel een moeilijk leesbaar opschrift met toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en naam van de schenker. Rondboognis met gesmeed ijzeren hekje en bekronende zware druiplijst.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39749 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.