Hoeve De Winning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Winning

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve De Winning: schuur

Beschrijving

Heden zogenaamd "De Winning", in de betekenis van grote pachthoeve. Oorspronkelijk typisch 18de-eeuwse Kempense hoeve met losstaande bestanddelen, geschikt rondom een binnenkoer. Het woongedeelte werd volledig gemoderniseerd en ten dele uitgebreid; interieur met bewaarde standvinken en balkinscriptie 1735. Bewaarde langsschuur in vakwerkbouw op bakstenen stoel, deels versteend en nog deels geleemd, vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat en woning, riet en Vlaamse pannen). Aan erfzijde zichtbare stijlen, aan straatzijde ankerbalkkoppen. Rechthoekige poort. Gebint niet meer zichtbaar door latere tussenvloer.

• Van Asberghof tot Zandvoorthoeve. Hoevenamen in de Zuiderkempen, Westerlo, 1992, p. 60.