Sint-Servatiuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Servatiuskapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Servatiuskapel

Beschrijving

Oorspronkelijk Sint-Servatiuskapel, met vermeldingen opklimmend tot 1823, in 1902 naar verluidt verbouwd met behoud van de oorspronkelijke vorm. Wat deze verbouwing juist inhield, kon tot op heden niet achterhaald worden; het huidige eclectische uitzicht met de typisch decoratieve verwerking van gekleurde baksteen wijst in de richting van volledige heropbouw met mogelijk hergebruikte natuursteen. Heden toegewijd aan Sint-Servatius en Maria, zie gevelsteen achteraan, en gelegen op een verhevenheid met talud van kasseien.

Baksteenbouw met lintvoegen, onder zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van straat, kunstleien); rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting. In- en uitgezwenkte topgevel met sierankers en natuurstenen aflijning. Gele en zwarte baksteen voor muurbanden en rollagen van de getoogde muuropeningen. Opschrift "H. Servatius bid voor ons" boven de deur en neogotisch aandoende oculus met driepasmotief in de top.

Met schijnvoegen bepleisterd interieur; fantasiegewelf met lijstjes. Voor de kapel ligt een mozaïek waarin de naam van de Heilige Servatius werd verwerkt.

• VERLINDEN J., De Sint-Servaaskapel op de Limberg te Herselt, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XXII, 1995, nummer 1, p. 2-11.