• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof Cottem en hoeves met omgeving

Beschrijving

Twee verdiepingen hoog bakstenen gebouw afgedekt met een zadeldak (pannen) met schild, daterend uit einde 18de eeuw en omvattend: een boerenburgerhuis van zeven traveeën, geflankeerd door twee identieke inrijpoorten, en een knechtenhuis van traveeën. Fraaie gevel afgewerkt met een plint, steigergaten en een kroonlijst van arduin en geritmeerd door beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen onder een bakstenen ontlastingsboog. Rechthoekige deuromlijsting van arduin met smalle druiplijst. Rondboogpoorten van arduin met kruismotief in nauwelijks verheven reliëf op de imposten en de sluitsteen. De achtergevel, met gelijkaardige vensters, is gemarkeerd door een rij van klosjes op de deurlatei en op de boven- en onderdorpel van het venster erboven.

Het achtergelegen geplaveid erf is afgezet met recentere aanhorigheden, op de haakse langsschuur na; arduinen schuurpoort naar het model van de inrijpoorten naar het erf. Tegen huis en schuur leunen kleine bijgebouwtjes aan met prettig volume.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne