erfgoedobject

Kasteel

bouwkundig element
ID
39593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39593

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijk kasteel, naderhand in gebruik als gemeentehuis.

Voormalige woning der plaatselijke heren; in 1501 wordt het kasteel door lwein Buys, afstammeling van het geslacht dat zijn naam gaf aan de lokaliteit, verkocht aan W. van Itter; in 1538 wordt het verworven door P. Boiscot, die het verbouwt; einde 16de eeuw is het in het bezit van L. de Taxis, en vervolgens van de graven Tour en Taxis, de familie d'Overschie (1687), Th. Leduc (1750) en de familie Manlingrau.

In zijn huidige vorm is het een L-vormige vleugel van twee bouwlagen onder schilddak (leien) met een hoektoren, gelegen in een park met resten van de slotvijvers. De beraapte cementbepleistering van de gevels maakt een grondig onderzoek en dus een nauwkeuriger datering onmogelijk. Een middeleeuwse kern (toren), aangepast in de 16de eeuw en vrij grondig verbouwd in de 18de eeuw, werd einde 19de eeuw en tijdens de 20ste eeuw gerestaureerd en aangepast.

Ten westen, vierkante toren van twee bouwlagen met een tentdak (leien), opgetrokken uit plaatselijke breuksteen; kruis- en kloosterkozijnen van hardsteen; zonnewijzer met chronogram van 1898. De vleugel in het verlengde heeft uitzicht uit midden 18de eeuw; het uitspringend risaliet in de zuidgevel is door middel van jaarankers gedateerd 1752; de muuropeningen in de zuidgevel beantwoorden hieraan: steekboogvensters en -deur, naar Henegouwse wijze omlijst met alternerende natuursteenblokken en baksteenlagen (gecementeerd); zichtbare deurposten van zandsteen. De overige vensters zijn rechthoekig, moeilijk dateerbaar. Gelijksoortige muuropeningen in de haakse vleugel; de westgevel is opengewerkt met een recenter aangepaste bogenrij, en voorzien van een classicistische spiegelboogdeur van arduin (derde kwart 18de eeuw).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteelhoeve

  • Is deel van
    Buizingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.