Winkelhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl op de hoek van Melkmarkt en Eiermarkt, volgens de bouwaanvraag uit 1861 gebouwd in opdracht van de heer C. Gilson. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand werd omstreeks 1986 gesloopt voor een nieuwbouw handels- en woonpand.

Hoekhuis van drie bij twee traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit lessenaarsdak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom, bewerkte pilasters met voluutfronton en een entablement. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van getoogde vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen op cordonvormende lekdrempels; gietijzeren parapetten. Onderdorpels met ruitmotief accentueren de borstwering van de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op gekoppelde consoles waartussen casementen vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.