erfgoedobject

Hotel La Cloche

bouwkundig element
ID
39497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39497

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel La Cloche
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hotel La Cloche
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Halle
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Halle
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het betreft een voormalig hotel in traditionele bak- en zandsteenstijl uit het einde van de 17de eeuw.

Historiek

Tegenover het zuidportaal van de Sint-Martinuskerk en vlak naast het jezuïetencollege ligt de voormalige hôtelerie ‘la Cloche’, later ‘la Couronne Impériale’ genoemd. Oorspronkelijk bevatte dit logementshuis ook de aanpalende percelen. De benaming ‘la Couronne Impériale’ verwijst naar de toenmalige eigenaars, de graven van Tour en Taxis, grootmeesters van het postwezen van het Habsburgse Keizerrijk. In Henegouwen bezaten zij de heerlijkheid van Brain-le-Chateau en Haut-Ittre die in 1681 door de Spaanse koning tot ’principauté de Tour et Taxis’ werd verheven. De laatste hoteliers waren het echtpaar Pilyser-Leniers, die hun eigendom in 1841 in vier loten verkochten.

Beschrijving

Het hoekhuis is een complexe woning gevormd door een breedhuis met haaks daarop ingeplant een dwarshuis. Het is het enige relatief gaaf bewaarde voorbeeld van een 17de-eeuwse woning in traditionele bak- en zandsteenstijl in Halle. Het breedhuis heeft vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het is momenteel opgedeeld in twee woningen. De voorgevel wordt afgelijnd door een afgeschuinde breukstenen plint en een muizentandfries. Het rechter deel heeft een rechthoekige deur en vensters met regelmatige negblokken in blauwe hardsteen en dubbele bakstenen ontlastingsboogjes. In het linker deel werd in de 19de eeuw een houten winkelpui ingebracht. Haaks op het breedhuis is een diephuis ingeplant met top- en schouderstukken.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000065, Woningen Kardinaal Cardijnstraat 5-6, beschermingsdossier (G. Paesmans 1993), doos 21.08 map 2252.
  • DE MAEGD C. en VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
  • POSSOZ J. 1929: A travers les rues de Hal, Mémoires du Cercle Anthéologique et Historique de Hal 6, s.l., 521-522.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Stadskern Halle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel La Cloche [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.