Calvarie op de Bloedberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvarie op de Bloedberg

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vleeshuis

Beschrijving

Tegen de noordgevel van het Vleeshuis, op de zogenaamde Bloedberg, Calvarie van de hand van Cornelis Van Dael. De oorspronkelijke houten Christus op het kruis dateert van 1741, de beelden uit witte natuursteen van Maria (jaartal en initialen CVD op voetstuk) en Johannes dateren respectievelijk uit 1758 en 1761. Deze werden voorheen geflankeerd door twee engelen.

De beeldengroep stond oorspronkelijk opgesteld op de Zakbrug in de Zakstraat tegen de Burchtgracht. Onder de Franse bezetting werden de beelden weggenomen en later teruggeplaatst. In 1830, tijdens de beschietingen van de stad door de Nederlandse generaal David Hendrik Chassé, kwam een kanonbal op het Christusbeeld terecht. Na herstelling van de aangebrachte schade door de beeldhouwer J.B. Van Hool, werd de beeldengroep in 1833 verplaatst naar de Bloedberg. Restauratiewerken volgden in 1865 en 1951; in 1976 verhuisden de gehavende beelden naar het Museum Vleeshuis. De huidige replica’s in epoxymortel door L. Van Rijssegem dateren uit 1987; de twee flankerende engelen werden weggelaten.

De beeldengroep staat onder een afdak en rust op een bewerkte hardstenen sokkel met rocailleversiering en het opschrift "Effigiem Christi/ dum transis/ pronus honora/ Jesu/ CruX/ MunDo/ Laeta/ LUX/ Sed non Effigiem/ sed quem/ Designat adora".