De Vijf Ringhen of 't Gulden Vingerleyn

Beschrijving

In oorsprong traditioneel diephuis "'t Gulden Vingerleyn" of "de Vijf Ringhen" gebouwd in 1577. Van het pand bleven enkel de aangepaste begane grond en eerste verdieping over, de insteek met gekoppelde bolkozijnen, en de gewelfde kelder van twee niveaus boven elkaar. Het pand werd samen met het aanpalende “Roosenhoet” heropgebouwd tot een meergezinswoning met artsenpraktijk, in opdracht van J. Van Broeckhoven, naar een ontwerp door de architect Roger Groothaert uit 1975. Het betrof de reconstructie van de trapgevel van “De Vijf Ringhen” en de vervanging van "Roosenhoet" door een eigentijdse nieuwbouw in de stijl van de aanpalende Vleeshuiswijk, met een gereconstrueerde rondboogarcade op de binnenplaats.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen plus een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, en een parement uit witte natuursteen verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van kruiskozijnen op begane grond en bovenverdiepingen; deur met gedeeld bovenlicht. Tweeledige geveltop geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik tussen kloosterkozijnen, en een rechthoekig luik erboven.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#57481; foto FOTO-OF#5259.