Hoeve Hof ter Molleken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Molleken

Beschrijving

Mooi gelegen bij een met canadabomen afgebakende beek. In zijn huidige vorm gaat het om een ruime gesloten hoeve met gebouwen uit 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een polygonaal geplaveid erf. Afwisselende volumes der gebouwen van baksteen afgedekt met pannen zadeldaken.

Inrit onder een zadeldak, gevat tussen de stallen. Eénlaags boerenhuis van zeven ongelijke traveeën onder pannendak met uitgesneden modillons en een klokruitertje. Bouwjaar 1768 aangeduid op een met verweerd krulwerk versierde steen boven de voordeur. Nieuw gevoegd baksteenmetselwerk en gecementeerde plint. Ingeschreven steekboogvensters in vlakke arduinen omlijstingen met sponning en een bakstenen ontlastingsboog. Gelijksoortige deuromlijsting waarvan de latei bovenaan is afgesnuit. Een gelijkaardige deur in de met muizentand afgewerkte achtergevel, doch recentere vensters met lekdrempels en luiken.

De aanhorigheden dateren uit einde 18de eeuw of 19de eeuw, met nog latere verbouwingen: stalvleugels, open wagenhuis en een langsschuur met bouwjaar 1869 in baksteenkoppen in de puntgevel. Buiten het erf gelegen bakhuis uit einde 18de eeuw voorzien van houten kozijnramen, een arduinen deuromlijsting en afwerking met vlechtingen en schouderstukken.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne