Hoeve Hof de Bail

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof de Bail

Beschrijving

Het "Hof de Bail" is een ruime vierkantshoeve uit de 19de eeuw met gebouwen van baksteen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Imposant boerenhuis met twee verdiepingen en zeven traveeën; bouwjaar EJDBC / 1870 (initialen E.J. De Bail-Claes) op de arduinen omlijsting van de meer uitgewerkte deurtravee. Rechthoekige muuropeningen; in 1945 (jaartal in deurwaaier) werd het raam- en glaswerk vernieuwd.

Stalvleugels voorzien van arduinen deuren en horizontale asemgaten. Langsschuur moeilijk leesbaar gedateerd 186. en voorzien van ruitvormige oculi en een schuurpoort met houten latei onder bakstenen rondboog.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne