Hoeve Hof De Pauw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof De Pauw

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Kasteelhoeve Oplombeek
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het zogenaamde "Hof De Pauw" is heden een omvangrijke gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats en ruime gebouwen daterend uit einde 18de en begin 20ste eeuw, en waarbij, naar verluidt, een kasteel hoorde tot vóór 1883, jaar waarin de gedeeltelijke afbraak en de verbouwing tot hoeve geschiedde.

Rondbooginrijpoort van baksteen onder houten latei, in een afgeknotte L-vormige dienstvleugel met twee verdiepingen en zadeldak (kunstleien en pannen), uit einde 18de eeuw; gewitte straatgevel met licht neoclassicistische inslag wegens de geleding door bakstenen muurpilastertjes.

Witgekalkt boerenhuis met verhoogde begane grond van tien traveeën en een zadeldak (pannen), gedateerd "M.A.I. MORIS 1796" in een overschilderde steen in de plint. Hoge rechthoekige vensters met arduinen lateien en lekdrempels; gelijkaardige deur voorafgegaan door een arduinen pui met dubbele trap voorzien van een kelderdeur en een fraai gesmeed ijzeren hek met ineengestrengelde initialen JBNC. Links, circa 1955 toegevoegde travee. In de achtergevel, een reeks bakstenen oculi en rechthoekige muuropeningen.

Tussen het woonhuis en de L-vormige vleugel aan de straatkant, een twee verdiepingen hoog gebouw onder zadeldak (pannen), voorheen een molen; tegen de achtergevel, twee arduinen zuilen met sokkel en dekplaat, naar verluidt afkomstig van het afgebroken kasteel.

Ertegenover, poortgebouw naar de velden met schilddak (kunstleien) eveneens daterend uit einde 18de eeuw; baksteenbouw met gebruik van twee arduinen zuilen die de poortdoorgang aan de erfzijde flankeren.

Tegenover het boerenhuis, langsschuur en bijgebouw van baksteen met zadeldak (kunstleien), gebouwd in 1909 na brand van de vorige constructies.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne