Hof te Rensberg of Hof te Put

Beschrijving

Mooi op een hoogte gelegen hoeve, van het semi-gesloten type, doch overblijfsel van een ouder en ruimer complex waarvan een gedeelte, onder meer de woning, door brand werd vernietigd; een gedeelte der schuur werd toen (begin 19de eeuw?) tot woning verbouwd.

Bakstenen vleugel met geel geschilderde gevel, afgedekt met een zadeldak (pannen) met wolfseinden, vermoedelijk uit de 18de eeuw; in de zijgevels, schuurpoorten met houten latei op stijlen van natuurstenen negblokken.

In de langsgevel, beluikte rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en rechthoekige deuromlijstingen eveneens van arduin.

Haaks erop, lagere en recentere hoeve-aanhorigheden, zonder noemenswaardigheid. Aan de achterzijde van het erf, een haaks gebouw dat een verbouwde poortvleugel van het vroeger complex is; onder een afdak rest een gedichte rondboog met jaartal 1769 op de sluitsteen en opschrift "anno 1674" op de imposten van een vroegere poortomlijsting; in de achtergevel, een gedichte poort naar het model van de schuurpoort.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne