Watermolencomplex Wielant en omgeving

Beschrijving

De "Watermolen Wielant" werd reeds vermeld in 1474 en is heden hoeve met aanhorigheden uit 18de en 19de eeuw. Boerenhuis (nok loodrecht op beek) met anderhalve verdieping en een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons, uit begin 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen gevel voorzien van een rechthoekige deuromlijsting van arduin en beluikte vensters met lateien en lekdrempels van arduin. Sporen van vlechtingen in de zijgevel, en aan de beekzijde een arduinen onderbouw en behouden ijzeren waterrad.

Aan de overzijde van de beek, de voormalige oliemolen op de Mark; bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen) met geprofileerde modillons, gedateerd 1774 boven de deur. Steekboogvormige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen. Zijgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Vrijstaande stal en langsschuur uit de 19de eeuw; Christusbeeld tegen de met vlechtingen afgewerkte zijgevel van de schuur.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

De molen lag in de 18de eeuw op de rivier de Mark, net ten noorden van het centrum van Tollembeek en bij de Molenbrug die aansluiting gaf op de weg naar Vollezele. In de riviervallei lagen natte graslanden en de rivier zelf werd langs weerszijden vergezeld van een bomenrij. Parallel met de rivier liepen ook voetwegen zoals de ‘Riviereweg’ die Tollembeek verbonden met de gehuchten en dorpen stroomopwaarts en -afwaarts in de vallei. In de 19de eeuw liep er ook een rechte weg van de molen rechtstreeks naar het noorden door de vallei, tot aan de Schaliehoeve. Ten westen van de molen lag de woelkom. Achter de gebouwen ten zuiden lag een boomgaard.

Vandaag is de woelkom bij de molen nog aanwezig. Rondom de molen bestaat de vallei uit percelen gras- en weiland. De voetweg op de rechteroever van de Mark werd verhard en is nog steeds in gebruik.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.