Boerenwoning en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning en kapel

Beschrijving

Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen) op geprofileerde modillons, en daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw (jaartal 1777 op de raveelbalk).

Voorgevel geritmeerd door beluikte steekboogvensters in vlakke omlijstingen van arduin en een gelijkaardige deur versierd met een uitgewerkte sleutel. Achtergevel voorzien van vier kleine getraliede kloosterkozijnen met slagvensters en ontlastingsboog. Het interieur werd circa 1965 vernieuwd, slechts de constructie van moer- en kinderbalken bleef behouden. Zijgevels met vlechtingen, top- en arduinen schouderstukken.

Tegen de straatgevel leunende arduinen niskapel gedateerd Anno 1768 P(etrus) P(las) M(an); door een hekje met krulwerk afgesloten rondboognis geflankeerd door volutes en bekroond met een druiplijst voorzien van slingers en een kruis; op de sokkel half verheven beeldhouwwerk met opschrift "Christus predikt in de wildernise".

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne