Pastorie Sint-Pietersparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Pietersparochie

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Pietersparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Met poortgebouw en aanhorigheden, ten noordwesten van de kerk. Omheind L-vormig gebouw opgetrokken in de 19de eeuw mits behoud van een oudere kern uit de 17de en 18de eeuw. Bakstenen constructie van twee bouwlagen met een leien zadeldak met schild ten zuiden en uitgesneden houten modillons.

Rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin, en bakstenen posten; de benedenvensters van de achtergevel behouden de oude posten van ijzerzandstenen negblokken. Rechthoekige deur van arduin. Duidelijke naad in het metselwerk wijzend op de toevoeging van de westelijke travee.

Poortgebouw van baksteen onder schilddak (leien), uit de 18de eeuw, voorzien van een rondboogpoort in een gebouchardeerde arduinen omlijsting met sluitsteen en negblokken.

Oudere aanhorigheid met zadeldak (pannen), aandak, vlechtingen en topstuk; houten kozijnvensters.

In de bakstenen muur die de achtertuin afsluit werd een zandstenen rondboogdeur hergebruikt, voorzien van imposten, sluitsteen en druiplijst.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne