erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
39071
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39071

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden langgestrekt woonhuis verdeeld in twee woningen met achteraan L-vormig bijgebouw (niet zichtbaar van op de openbare weg) van een oorspronkelijk semi-gesloten hoeve, volgens de literatuur in kern opklimmend tot de 17de eeuw. De hoeve werd in de 19de eeuw op het gereduceerd kadaster (circa 1848-1854) aangeduid als "Brasserie". De oorspronkelijke hoeve werd gedurende het einde van de 19de en het begin 20ste eeuw meerdere malen aangepast. Het later aangebouwde lager volume zou dienst gedaan hebben als winkel en herberg.

Woonhuis met begin 20ste-eeuws uitzicht van zes plus vier traveeën en één bouwlaag onder verspringend pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Met schijnvoegen bepleisterde en wit en zwart geschilderde lijstgevel met gepikte plint. De eerste zes traveeën hebben een overkragend dak met kroonlijst op houten modillons en zijn (gedeeltelijk) onderkelderd. Er is een aandak aan de linker zijgevel, in de rechter zijgevel van de eerste woning zijn sporen zichtbaar van vlechtingen en schouderstukken. Verder rechthoekige beluikte vensters met beschilderde arduinen omlijsting met geprofileerde half holle en rechthoekige dagkanten; vernieuwd schrijnwerk. In de derde travee bevond zich naast de deur nog een tweede lage steekboogvormige deuropening tijdens de inventarisatie in de jaren 1970 (zie foto), deze is nu vervangen door een venster. Ook in het tweede lagere woonhuis zijn sporen zichtbaar van twee dichtgemaakte deuren sinds de inventarisatie in de jaren 1970.

  • Kadaster, Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1892/5, 1907/12, 1908/31, 1927/31 en 1929/56.
  • DE SCHINCKEL Y. 1991: Sint-Ulriks-Kapelle van de 12e tot de 20e eeuw, Ternat, 206.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39071 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.