Boerenwoning, gedateerd 1762

Beschrijving

Boerenhuis met 18de-eeuwse kern, gedateerd door middel van jaarankers "ano 1762" met latere aanpassingen, gelegen in een omhaagde voortuin. Begin 20ste eeuw werd de woning aangepast en werd er een smidse geregistreerd in de meest rechtse travee en in de nieuwe aanbouw tegen deze gevel (geregistreerd op het kadaster in 1913). In de rechterzijgevel zijn ook sporen zichtbaar van een verhoging van het oorspronkelijke huis. Tegen de achtergevel kwamen in de jaren 1950 nog kleine aanbouwsels bij. Op een foto uit de inventarisatie in de jaren 1970 is leesbaar dat het pand dienst deed als herberg. Buiten de herberg was er op de verdieping ook een feestzaal ondergebracht.

Verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met nieuwe kunstleien (nok evenwijdig aan de straat). Uiterst rechtse travee omgevormd tot garage, aansluitend recentere aanbouw uit begin 20ste eeuw. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel (aanpassing uit begin 20ste eeuw) met imitatie natuursteenblokken in de plint en gekruiste palmtakken op de borstwering van de eerste verdieping. Rechthoekige vensters in geriemde blauwgroen (arkosekleur) geverfde omlijstingen met oren en lekdrempels; beluikt op het gelijkvloers. Rondboogdeur in een arkose omlijsting met negblokken en sluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk en kroonlijst. Rechterzijgevel met sporen van muurvlechtingen wat wijst op een latere verhoging van het gebouw. Linkerzijgevel bekleed met kunstleien.

Achteraan haaks aansluitend schuurtje onder zadeldak met Vlaamse pannen, met aangepaste muuropeningen; een rechthoekige poort en dichtgemetste getoogde zandstenen deuromlijsting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1913/19 en 1954/51.
  • Klassiek wonen, De Standaard Magazine, 05-11-2011, 26-29.

Auteurs: Verwinnen, Katrien