Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Annakapel

• is aangeduid als overgangszone Sint-Annakapel: overgangszone

Beschrijving

Barokke 18de-eeuwse pijlerkapel gelegen aan de Plankenstraat tegenover de kruising met de Sint-Annastraat. De kapel staat nog niet afgebeeld op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) en is voor het eerst zichtbaar op deze locatie op de topografische kaart van 1891, toch wordt de kapel gedateerd in de 18de-eeuw. De kapel werd in 2001 gedemonteerd en gerestaureerd en wordt geflankeerd door twee recent aangeplante lindebomen.

Kapel opgetrokken uit Doornikse hardsteen. Vierkante sokkel met daarboven een buikig middendeel en bekroond met een rondboogvormige nis met getralied deurtje. De nis is afgelijnd met een op volutes uitlopende druiplijst. De achterzijde van de nis is afgerond. In de nis staat een plaasteren beeld van Sint-Anna-ten-Drieën.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, 1538, Dilbeek, Itterbeek, Plankenstraat, Sint-Annakapel.

Auteurs: Verwinnen, Katrien