Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Een rij huisjes, gelegen tegenover de kloostermuur van de voormalige Sint-Wivina-abdij, vermoedelijk gedeeltelijk gebouwd met gerecupereerd afbraakmateriaal (nummers 11-17) en voorheen afhangend van de abdij (nummer 19).

nummer 11-13. Gelijkaardige huizen met één verdieping van zes traveeën onder zadeldak (pannen) met dakkapellen, en een gevelsteen met jaartal 1746. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen. Vier kruisvensters van zandsteen zonder ontlastingsboog. Twee steekboogdeuren, links met rechthoekige bovenlicht, rechts met oculus.

Nummer 15. Smalle gevel van baksteen met speklagen van zandsteen, voorzien van recente muuropeningen.

Nummer 17. Eénlaags huisje van twee traveeën met zadeldak (pannen); baksteenbouw voorzien van een gevelsteen met jaartal 1740. Een kruiskozijn van zandsteen met dubbele bakstenen ontlastingsboog, en deuropening met zandstenen posten en betonnen latei.

Nummer 19. Dubbelhuis met één verdieping van vijf traveeën en een zadeldak (pannen) met dakkapellen, daterend van 1740. Behouden zandstenen kruiskozijnen met diefijzers en dubbele bakstenen ontlastingsbogen; ingeschreven steekboogdeur bekroond met een abdiswapen (M. d'Ennetières) en leus "Stella Duce". Gelijkaardige deur in de achtergevel.

Haaks erop, een kleine vierkante toren met tentdak (pannen), nu aanleunend tegen de achterbouw van nummer 17; vlakke rondboogdeur met zandstenen omlijsting, een gelijkaardige deur ernaast, en in de haakse bijbouw, doch met een uitstekende sluitsteen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

De huisjes tegenover de kloostermuur zijn gebouwd uit recuperatiemateriaal in de eerste helft van de 20ste eeuw. Tijdens de herinventarisatie in 2010 waren er geen bijzondere wijzigingen ten opzichte van de inventarisatie uit de jaren 1970, buiten de renovaties van nummers 17 en 19 en de aanpassingen van de bedaking en het schrijnwerk.