Lemen hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve met bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lemen hoeve

Lemen hoevetje vermoedelijk uit de 18de eeuw, deels onderkelderd.

Ter hoogte van de kruising van de Donderveldstraat en de Hendrik Consciencestraat, op een driehoekig perceel gelegen vakwerkhoeve, dwars op de straat ingeplant met ten westen ervan een varkenskot. Oudst bewaarde gebouw van het gehucht Kesterbeek. Het is een Brabantse langgevelhoeve in stijl- en regelwerk met lemen vullingen die vermoedelijk opklimt tot 1721-1725.

Hoeve van één bouwlaag en zes traveeën opgetrokken uit gewitte leembouw met natuurstenen plint, onder een zadeldak belegd met Boomse pannen op ver uitstekende daklijstbalken. De westgevel telt drie beluikte rechthoekige vensters met houten kozijn en een rechthoekige deur; een steekboogvenster en -deur. De oostgevel heeft drie beluikte vensters. Ten noorden tegen het huis, twee kleine stallen van één travee onder een pannen zadeldak en een kleine voorraadschuur van één travee onder een lessenaarsdak. Ten zuiden van de woning een klein voorraadschuurtje van één travee onder lessenaarsdak.

Een recent varkenshok van baksteen staat los van de hoeve. Het huis werd gerestaureerd door architect P. Goossens in 2006.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier OB000017, Lemen hoeve (S.N., 1995).
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Lopend archief, Beersel, Donderveldstraat 93.