Classicistisch burgerhuis met latere bijgebouwen

Beschrijving

L-vormig complex waarvan de woning opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw; het voorhof wordt afgescheiden van de straat door een bakstenen tuinmuur en een haag en is toegankelijk via een ijzeren hek aan hardstenen hekpijlers. Het complex is beperkt zichtbaar van op de openbare weg.

Classicistisch burgerhuis ten westen van het voorhof, gedateerd in de voorgevel door muurankers 1771. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (pannen) met zes kleine dakkapellen. Lijstgevel geopend door segmentboogvormige muuropeningen in een omlijsting van arkose met sluitsteen; de benedenvensters zijn beluikt.

Aansluitend ten zuiden staan witgeschilderde bakstenen bijgebouwen die kadastraal geregistreerd werden in 1889 en opgetrokken in opdracht van ridder Henri Van Haesendonck. Aansluitend bij het woonhuis een gebouw van één bouwlaag onder een zadeldak. Ten zuiden, haaks op de voorgaande gebouwen staat een volume van drie traveeën onder een pannen dak. Centraal in de gevel zit een poort onder houten latei met een segmentboogvormige ontlastingsboog en blind boogveld. Links en rechts een lager uitgewerkte aanbouw onder lessenaarsdak. In de rechter travee een omlijste rondboogdeur. De kleurstelling van het schrijnwerk, een combinatie van wit en rood, verwijst mogelijk naar de eigenaar.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), sectie D, 1889/30.
  • Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk bibliotheek van België, uitgegeven in 1771 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri