Café De Drie Bronnen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Drie Bronnen

Voormalige geuzestekerij 'In de 3 fonteinen' uit 1883, na 1961 bekend als 'De 3 bronnen'.

Historiek

Het huis met stekerij werd opgetrokken door Jacobus Vanderlinden in 1883 (kadastrale registratie) op een oudere site. Jacobus stond kadastraal geregistreerd als landbouwer, herbergier en bierkoopman. Het is hier dat Herman Teirlinck met zijn vrienden samenkwam in de Mijolclub. Wanneer Romanus Vanderlinden een punt achter de zaak zet, wordt ze in 1953 overgenomen door Gaston Debelder. Hij verplaatst de brouwerij in 1961 naar het Herman Teirlinckplein en noemde de nieuwe zaak 'De drie fonteinen'. Pierre Mommaert maakte in 1962 een doorstart en hernoemde de zak 'De 3 bronnen'. De achterliggende pakhuizen werden gebruikt voor opslag van het wort en de kriekenlambiek in de ene pakhuis en de oude lambiek in het tweede pakhuis. Het overlijden van Pierre Mommaert betekende het einde van het biersteken in 'De 3 bronnen'.

Beschrijving

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (pannen) met rechthoekige muuropeningen, gedateerd in de gevel door ankers: J.V.D.L.D. 1883, verwijzend naar de bouwheer en het bouwjaar van de woning. Gepleisterde lijstgevel met imitatievoegen en een fries met ruiten onder de kroonlijst. De vensters op de bovenverdieping zijn omlijst en voorzien van doorlopende onderdorpels. De deuromlijsting en de lateien op de gelijkvloerse verdieping zijn van blauwe hardsteen. Rechts naast de voordeur bleef een paardenring bewaard; in de bovendorpels van de twee rechtse benedenvensters zitten luikduimen. De linker twee traveeën werden verbouwd, getuige deels verborgen muurankers en de afwijkende plaatsing van de poort en het venster.

De bijgebouwen en opslagruimten bleven naar verluidt in oorspronkelijke staat bewaard maar waren in 2016 niet toegankelijk. Ze bestaan uit verschillende volumes onder zadel- of platte daken en nemen samen het volledige perceel in beslag.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1883/6.
  • DEBRAEKELEER W., DEBUSSCHER G., DESMEDT M., MEURISSE R., NEVENS M., WALSCHOT L. & WINDERICKX E. 2013: Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Beersel, 68-71.

Auteurs: Mertens, Joeri