Ensemble van feestzaal, cafés en woningen

Beschrijving

Beeldbepalend geheel in de bocht van de Pastoor Bolsstraat net voordat deze de klim over de Alsenberg begint. Momenteel een uniform witgeschilderd ensemble dat bestaat uit feestzaal 'De Bron' (nummer 3) met bijhorend café (nummer 5), café 'In de Alsembloem' (nummer 9) en twee woningen (nummers 11-13).

De feestzaal 'de Bron' en het aanpalende café werden samen met de woningen 11-13 opgetrokken in 1908 (jaarsteen) voor L. Adriaenssens-Lemmens , 'koopman in bier'. De feestzaal wijzigt in 1921 kadastraal naar werkhuis. In 1958 staat de feestzaal bekend als 'feestzaal Vandervelden' (genoemd naar de toenmalige eigenaar Paul Vandervelden).

Nummer 3, dwars op de straat ingeplante feestzaal met de topgevel naar de straat gericht. Het gebouw telt één bouwlaag onder een zadeldak. Centraal in de straatgevel een grote rechthoekige poort, aangebracht in 1958 met erboven twee kleine rechthoekige muuropeningen en in de top een laadvenster. Speels gebruik van lisenen. Decoratieve muurankers.

Nummer 5, het voormalige café bij de feestzaal, telt drie ongelijke traveeën, twee en een halve bouwlaag en een zadeldak. De middentravee van de in oorsprong onbeschilderde lijstgevel loopt uit op een puntgevel. Hangende lisenen ritmeren de bovenbouw. De gelijkvloerse verdieping werd op een later moment verbouwd door het inbrengen van een brede toegangsdeur en een vitrinevenster onder metalen I-profielen. De vensters op de eerste verdieping zijn segmentboogvormig, die hogerop zijn rechthoekig.

Nummers 11-13, twee aaneensluitende panden uit 1911 met eenzelfde vormentaal op een verspringende rooilijn. Samen tellen ze vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak. De muuropeningen zijn rechthoekig. Onder de kroonlijst kleine blinde vensters. In de rechter travee werd een garagepoort aangebracht.

Het café 'In de Alsembloem', ook bekend als café 'De witte pen' en 'A la Fontaine d’Alsemberg' op de straathoek (nummer 9) werd opgetrokken voor rekening van Johannes Struelens-Denayer in 1921 (kadastrale registratie). Het is een in oorsprong onbeschilderd bakstenen pand van één + afgeschuinde hoek + één travee en twee en een halve bouwlagen onder een zadeldak; de hoger oplopende hoektravee wordt bekroond door een driehoekig fronton. De lijstgevel is gedecoreerd met lisenen, in oorsprong gecombineerd met decoratieve details in lichte baksteen. De benedenvensters in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen zijn rechthoekig, de bovenvensters segmentbogig.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B405/2006 (nummer 13) en B2008/1957 (nummers 3-5).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1910/2 (nummer 3), 1911/4 en 1921-22/5 (nummer 9).
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB002198, de dorpskern met vier monumenten (Paesmans G. 2003).
  • Onroerend erfgoed Vlaams-Brabant, Lopend Archief, Beersel, Pastoor Bolsstraat 13. Advies bij de bouwaanvraag uit 2006.
  • Ad. Van de Perre, Postkaart Rue Jean Bol [online], www.delcampe.net (geraadpleegd op 14 augustus 2017).
  • Postkaart Café herberg J. Struelens-Denayer - De kerk en de trappen [online], www.delcampe.net(geraadpleegd op 14 augustus 2017).
  • Postkaart Alsemberg (Brabant) Jan Bolsstraat en Hertogelijke kerk [online], www.delcampe.net (geraadpleegd op 14 augustus 2017).
  • Postkaart Alsemberg Chaussée de Bruxelles [online], www.delcampe.net (geraadpleegd op 14 augustus 2017).

Auteurs: Mertens, Joeri