Hoeve Dewitte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dewitte

Beschrijving

Zogenaamd Hoeve Dewitte, naar de bewoners sedert de 18de eeuw, en voormalige griffierswoning der abdij van Affligem. Semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, waarvan de aanhorigheden afgebroken of verbouwd werden. In de gecementeerde straatmuur, met schilddakje (kunstleien) overluifelde inrijpoort gedateerd door gesmeed ijzeren opschrift "Anno/1752" en met bouwjaar "17/52" op de imposten; rondboogpoort van zandsteen met kwarthol beloop, uitstekende imposten, verankerde sluitsteen en smalle, het beloop volgende druiplijst.

Oorspronkelijk acht traveeën breed boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en een zadeldak (kunstleien) op geprofileerde houten modillons, met laadvenster, uit dezelfde tijd.

Witgekalkte baksteenbouw met gecementeerde plint. Behouden kruisvensters van zandsteen met negblokken en onderaan luiken; de beide linkertraveeën werden verbouwd: deels dichtmetselen der kruisvensters (bewaard bovenlicht) voor het aanbrengen van twee staldeuren. Fraaie zandstenen steekboogdeur met kwarthol profiel uitlopend op driehoekjes in de neg, geprofileerde met tussendorpel verbonden imposten, en een in de druiplijst opgenomen sleutel. Zijpuntgevels met schouderstukken en vermoedelijk vlechtingen (gecementeerd).

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne