Bastaertshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bastaertshoeve

Beschrijving

Zogenaamd naar de eigenaars sedert de 18de eeuw en heden brouwerij met geplaveide binnenplaats. Het grootste deel der aanhorigheden werd in 1827 door brand getroffen. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één verdieping en zadeldak (pannen), deels op geprofileerde modillons, opklimmend tot de 18de eeuw (de bewoners bewaren akten vanaf 173.) doch de drie traveeën aan de straatzijde werden met één verdieping verhoogd en gecementeerd; vijf oorspronkelijke traveeën van witgekalkte baksteen; aangepaste rechthoekige vensters (twee met vlakke arduinen omlijstingen) en een steekboogdeur in de derde, gecementeerde travee. Rechterzijgevel met vlechtingen en topstuk. De woonkamer bewaart de brede schouw van gesinterde steen en ingebouwd meubilair uit de 18de eeuw. Haaks dienstgebouw aan de straatkant onder schilddak (pannen), uit de 18de eeuw; baksteenbouw met behouden steekboogdeur met negblokken van gele zandsteen. Ertegenover, lange aanhorigheid met twee inrijpoorten die toegang verlenen tot het achtergelegen erf met de recente bedrijfsgebouwen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne