Villa Leiezicht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Leiezicht

Beschrijving

Grote villa in art-nouveaustijl ingeplant op de hoek met Philip de Denterghemlaan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van Geo Henderick. Smeedijzeren art-nouveau-tuinafsluiting met gestileerde florale motieven.

Rechthoekig gebouw met twee bouwlagen onder steil leien schilddak met parabolische dakvensters. Gecementeerd parement op natuurstenen sokkel, verrijkt met hoekblokken en typische art-nouveaumotieven. Voorgevel uitziend op de Pontstraat en de Leie met centrale trapezoïdale erker geflankeerd door hoger oplopende lisenen met sierankers. Variërende venstervormen: boogvormig, rechthoekige onder I-latei en bovenlichten met kleine roedeverdeling. In 1977 toegevoegde achterbouw naar ontwerp van G. Bontinck.

• Gemeente-archief Sint-Martens-Latem, Bouwaanvragen.