Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Deurle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Deurle

Beschrijving

Zogenaamd "Molenhuis". Voormalig heden gerenoveerd molenaarshuis met omringende omhaagde tuin en ijzeren toegangshek. Voormalig forestiershuis, opgericht in 1586 en vermoedelijk heropgebouwd in 1665 (zie jaarankers in linkse zijgevel). In het derde kwart van de 20ste eeuw toegevoegde dakkapellen en klokkentorentje. Haaks op de dreef ingeplant gewit bakstenen huis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Voorgevel met rechthoekige vensters (houten kozijnen) en luiken. Uitgewerkte deuromlijsting met korfboogdeur geflankeerd door geblokte bakstenen pilasters en rechthoekig bovenlicht. Overstekende daklijst op geprofileerde consoles. Tuingevel met drie houten kruiskozijnen met luiken en vernieuwd rondboogdeurtje. Linkse zijpuntgevel met vlechtingen.

Interieur met behouden gewelfde kelder met grote haard met zandstenen wangen in laatgotische stijl en vermoedelijk nog van het huis van de forestier.

• VAN DEN HEEDE U., De Nevelse Warande te Deurle en te Sint-Martens-Latem, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XVI, 1987, p. 50-52.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen