Villa Molenberg met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Molenberg met tuin

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Deurle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Deurle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Molenberg

Beschrijving

De villa Molenberg is een ruim landhuis met omgevende tuin gebouwd op de plaats van het zogenaamde Palenhuis van de schrijver Cyriel Buysse naast de molen. In 1926 liet hij het nog bestaande modelmolentje bouwen als herinnering aan de verdwenen molen. De huidige villa werd gebouwd in 1939 in opdracht van de zoon van Cyriel Buysse naar ontwerp van F. Coppieters. Het betreft een beschilderde bakstenen constructie met twee bouwlagen onder verspringende strodaken. Er is een opmerkelijk omlopend balkon op de bovenverdieping van waaruit men een prachtig vergezicht heeft over de Leie.

• Gemeentearchief Sint-Martens-Latem, Bouwaanvragen.
  • Twee villa's midden een bevallige omgeving van den Gentschen Architect F. Coppieters, (Kunst van Bouwen, 4, 1941, p. 7-10).

Auteurs: Bogaert, Chris