Hoeve 't Goet ter Brouckstraaten

Beschrijving

"'t Goet ter Brouckstraaten", leen van het Land van Rode. Nummer 55 gelegen naast nummer 53 en heden met toegang (ijzeren hek aan bakstenen pijlers) en boomgaard palend aan de achterzijde van nummer 53. Vrij hoog, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder steil zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met achteraan aangebouwde keuken onder lessenaarsdak, minstens opklimmend tot de 16de eeuw. Vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw achteraan verhoogd met één verdieping en naar verluidt toen jeneverstokerij. Oorspronkelijke voorgevel uitziend op het noorden met rechthoekige vensters en deur en aflijnende getrapte daklijst. Oostelijke zijpuntgevel met bewaard aandak met sporen van vlechtingen van het steile dak en de aangebouwde keuken. Uitgewerkt anker in de top en zolderluik onder houten latei en rondboogstrek. Huidige ingang met kortboogpoortje in de westelijke puntgevel. Zuidgevel heden met twee bouwlagen voorzien van grote muurankers en rechthoekige venstertjes met houten lateien.

Interieur met bewaarde gewelfde kelder en zware balkenzoldering met geprofileerde moerbalken op zandstenen consoles. Grote haard met zandstenen wangen in laatgotische stijl.