Kunstenaarswoning E. Gevaert en hoeve

Beschrijving

Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Edgard Gevaert, heden met museum Edgard Gevaert en Georges Minne. Uitgestrekt domein en bos door Gevaert aangekocht in 1922 van de familie de Spoelberch, met als enige bebouwing het nog bestaande hoevetje nummer 51.

Achterin gelegen gebouwencomplex van 1923 naar ontwerp van Gevaert zelf en uitgevoerd door aannemer J. Maebe. Opgetrokken in regionalistische stijl geïnspireerd op de oude grootouderlijke hoeve, het zogenaamde "Hof ter Meren" in Mater. Okerkleurig geschilderd met kalkverf. Woonhuis met twee bouwlagen, punten trapgevels, kleine en grote korfboogvormige vensters onder waterlijstjes en een spel van zadeldaken (leien) door de wisselende volumes. Lager aanbouwsel achteraan onder pannendak van 1928.

Voormalig atelier van Gevaert in de de tuin met hoge vensters, van 1933. Twee druivenserres werden circa 1956 omgebouwd tot kunstgalerij waar het werk van Edgard Gevaert en zijn schoonvader G. Minne tentoongesteld zijn.

Het oude hoevetje nummer 51 binnen het domein werd opgeknapt en voorzien van nieuwe ramen. Mogelijke kern uit de 18de eeuw met nog typische witgekalkte gevels op gepikte plint en gemarkeerd door twee dakvensters met puntgeveltjes. Bakstenen lisenen lijnen de venstertraveeën af.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen