Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Landhuis in neo-Lodewijk XVI-getinte stijl met omringend park en toegangsdreef vanaf Steenweg en dienstingang aan de Sint-Annastraat (nummer 8). Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte site met "hofstede ende lant", in 1762 eigendom van J. Ranst (zie landboek) en in de 19de eeuw buitengoed van advocaat J. Audenaart die vermoedelijk de gebouwen grotendeels aanpaste. Het dienstgebouw bij de Sint-Annastraat werd circa 1878 omgebouwd tot L-vormige koetshuizen en woning voor het personeel, het landhuis kreeg zijn huidige vorm met uitgebouwde erkers onder koepeldakjes circa 1930.

Achterin gelegen landhuis met voorgevel gericht naar Steenweg, heden met vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), in kern mogelijk nog uit de 18de eeuw doch huidig voorkomen van circa 1930. Gecementeerde gevels, in de voorgevel gemarkeerd door twee gevelhoge trapezoïdale erkers onder koepeldaken. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en dropmotief en neo-Lodewijk XVI-guirlandes op de borstwering. Rechthoekige deur onder waterlijst. Gelijkaardige erker in L-vormige vleugel links. Rechts aanbouwsel van één bouwlaag onder schilddak. Eenvoudige achtergevel uitziend op Nieuwe Steenweg met T-vormig aanbouwsel met serres op de begane grond.

Interieur eveneens aangepast in de loop van de 20ste eeuw met onder meer eetkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl en salon in art-decostijl.

Bijhorende koetshuizen en dienstwoning met ingang aan de huidige Sint-Annastraat (nummer 8) met monumentale gewitte bakstenen pijlers op gepikte plint en houten hek. L-vormig gebouw met twee bouwlagen hoge westvleugel onder schilddak (pannen, nok parallel aan de Sint-Annastraat) van de koetshuizen en één bouwlaag hoge gewitte bakstenen stallen aan de oostzijde. Koetshuizen met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën geritmeerd door vlakke pilasters waartussen rondboognissen. Getoogde poorten en bovenvensters. Dakkapelletje met overstekende dakkap en windveren. Rood geschilderde bakstenen achtergevel met onder meer rechthoekige deur en vensters in linker travee van het personeelshuis. Aangelegde tuin met ommuurde moestuin in noordwesthoek, vijver, bos en toegangsdreef naar Steenweg.

• BAUTERS L., Archeologische inventaris Vlaanderen, Band IV, Eke, Gent, 1985, p. 268-273.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen