Beschrijving

Naar verluidt voorheen zogenaamd "Hof te Constantinopel". Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via een aardeweg en nieuw hek in het noorden. Ruim, deels begraasd erf met centrale mestvaalt en duiventoren, schuin ingeplant woonhuis ten oosten en dwarsschuur met stallen ten zuiden. Alleenstaand bakhuis ten zuidoosten achteraan.

Boerenhuis van zeven traveeën onder doorlopend overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met staltravee links en rechts; binnenin 1781 gedateerde balk. Verankerde gewitte erfgevel op gepikte plint met aflijnende bepleisterde daklijst. Nagenoeg rechthoekige vensters met groengeschilderde luiken. Rechthoekige, vlak omlijste deur.

Interieur met bewaarde balklaag met gedateerde moerbalk van 1781, grote haard, kelder en opkamer.

Naast mestvaalt, bakstenen duiventoren op rechthoekige plattegrond met drie verdiepingen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 19de eeuw. Begane grond met varkenshok, erboven kippenhok en daarboven duivenhok, telkens met getoogde openingen in de voorgevel. Bovenste verdieping met drie keer vier vluchtgaten in de zuidgevel en twee maal vier vluchtgaten in de noordgevel.

Ten oosten, voormalige zwingelkeet, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak. Binnenin met hergebruikte gedateerde balk van 1768. Ten zuiden, gewitte schuur en stallen onder overstekend en mank zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) op schuingeplaatste balkjes, met links aanleunend gedeelte onder verspringend zadeldak.

In het zuidoosten, groot gewit bakhuis met vooraandak met vlechtingen, topstuk en blinde oculus, onder zadeldak (nok parallel aan de straat), daterend uit de 18de eeuw. Rechts ervoor gebouwd berghok met voorpuntgevel met houten bebording.

• DEPRAET O.S., Duiventorens in Oost-Vlaanderen, in Oostvlaamsche Zanten, XLI, 5, 1966, p. 201.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen