Hof te Schaapbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Schaapbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Schaapbeke

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Schaapbeke". Oude hoeve opklimmend tot de 17de eeuw met voormalige landbouwstokerij, hier opgericht in 1878 door de familie Van Poecke en ontmanteld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heden tussen de Steenweg Deinze en de autosnelweg naar Kortrijk geïsoleerd hoevecomplex met lange toegangsweg met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers ten westen aan de Prijkelstraat. Sporen van de vroegere walgracht teruggevonden door archeologisch onderzoek. Ten zuiden van het erf loopt nog een gedeelte van de Beerhofbeek.

Ten noorden, woonhuis van heden zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat) met klokkenstoel, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, heden voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Verankerde witgekalkte erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters onder houten latei en wit- en groengeschilderde luiken. Rechthoekige deur met bovenlicht. Haaks aanbouwsel.

Ten zuiden, schuin ingeplant voormalig stokerijgebouw met erachter bakstenen ronde schoorsteen van de vroegere stoommachine. Ruim, twee bouwlagen hoog bakstenen gebouw van vier traveeën onder zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Begane grond met twee korfboogpoorten en verder getoogde vensters, blind op de bovenverdieping. Laadvensters in de zijgevel.

Ten zuiden, ruime bakstenen stallen onder zadeldaken (pannen) met korfboogvormige poorten en deuren, vernieuwd in het vierde kwart van de 19de eeuw met rechts ervoor wagenhuis onder schilddak (pannen). Ten oosten, alleenstaand bakhuis, door middel van muurankers 1767 gedateerd. Gewitte bakstenen constructie op gepikte plint, met voorhal en oven onder afzonderlijke zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, en top- en schouderstuk vooraan. Rechthoekig deurtje onder houten latei.