Kasteel van Nazareth met park

Beschrijving

Oudheerlijk kasteel voorheen zogenaamd "Het Wielken" (zie landboek van 1777, "het casteel mette wallen, nederhof en bogaert genaemt het wielken"), volgens De Potter en Broeckaert had het kleine kasteel torentjes en werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd door L. E. van Rockolfing, laatste heer van Nazareth en zijn echtgenote F. de Ghellinck naar ontwerp van J.B. Simoens. Sedert 1860 eigendom van de familie Kervyn de Volkaersbeke.

Behouden 18de-eeuwse aanleg met grote vierkante omwalde site met toegang in het noorden en centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor. Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde verbinden het domein met de omliggende dorpsstraten en het vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters met dekplaat en arduinen vaasbekroning met fakkel geflankeerd door twee smalle hekken en lagere pijlers. Ervoor arduinen stoeppalen met kettingen.

Huidig Lodewijk XVI-kasteel naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Simoens; rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak (leien vooraan, pannen achteraan, nok parallel met de straat), op het voorgevelfronton gedateerd 1771. Gelijkaardige voor- en achtergevel met bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door geblokte hoekpilasters en eenvoudig hoofdgestel. Middenrisaliet bekroond door een driehoekig fronton op Lodewijk XVI-consooltjes, in de voorgevel met wapenschilden van de familie van Rockolfing-de Ghellinck en het jaartal 17-71, in de achtergevel met oculus tussen guirlandes. Licht getoogde, vlak omlijste vensters met persiennes. Centrale rondboogdeur met arduinen bordestrap (8 treden) in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten met sluitsteen en guirlande, bovenlicht met gesmeed ijzeren waaier. Bekronend ijzeren balkon voor het deurvenster van de bovenverdieping in de voorgevel. Zijgevels met één centrale venstertravee en onder meer blinde vensters in de zijtraveeën.

Interieur. Lambriseringen en paneeldeuren in Lodewijk XVI-stijl. Aan weerszij op het voorhof van het kasteel, gelijkaardige dienstgebouwen, koetshuis ten westen en woning ten oosten, vermoedelijk uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. Gebouwtjes van vier traveeën en anderhalve bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder schilddak (pannen). Bepleisterde en beige geschilderde voorgevel met licht uitspringend middenrisaliet van twee traveeën onder driehoekig fronton met door guirlande omlijste oculus. Respectievelijk rechthoekige vensters en deuren en oculi van halve verdieping gevat in rondboogarcade en rechthoekige spaarvelden. Voor de gevels aangeplante lindebomen. Koetshuis met blinde, geschilderde achtergevel. Beide gebouwen worden geflankeerd door ijzeren hekken aan bakstenen pijlers.

Ten oosten, achter de dienstwoning, stallen met geschilderde gevel van zeven traveeën onder zadeldak (pannen).

• Rijksarchief Gent, Fonds Kervyn de Volkaersbeke, nummer 3775.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Nazareth, nummer 25.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 2289.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen,,, reeks I, deel 5- Gent, 1864-70, p. 41.