Burgerlijk Godshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerlijk Godshuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerlijk Godshuis

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerlijk Godshuis

Beschrijving

Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878 (zie gevelsteen), ontworpen door architect Modeste De Noyette, met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. Linker hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokkentorentje onder leien naaldspits. Voorgevel geritmeerd door Brugse travee waarin kruiskozijnen met kleine roedeverdeling gevat zijn en die uitlopen in zes dakvensters met puntgevelbekroning. Centrale deur met bolkozijn bovenlicht op consooltjes. Penant tussen vijfde en zesde travee met gevelsteen en spitsboognis met heiligenbeeld op de bovenverdieping. Sierankers. Zijtrapgevels met geaccentueerde schoorstenen. Achteraan parallelle vleugel met één bouwlaag, verbonden door een recentere overdekte gang.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen