• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voorheen omwalde hofstede ten westen palend aan de Beenstraat en ten oosten aansluitend bij het voormalige omwalde "speelgoed", zogenaamd "Groten Hove". Vermoedelijk site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen. Heden nog sporen van een haast vierkante omwalling met toegangshek en oud woonhuis ten westen, nieuw woonhuis van 1936 in het midden en stallen, wagenhuis en voormalige stokerij ten oosten van het met gras begroeide erf. IJzeren hek aan geschilderde gemetste hekpijlers met bolbekroning.

Oud woonhuis, heden opslagplaats, van zes traveeën en één bouwlaag met een blinde zolderverdieping (zie ankers) onder mank zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in zijn huidige vorm daterend uit de 18de eeuw. Ossenbloedkleurige gevels op grijsgeschilderde plint. Erfgevel met grotendeels aangepaste en gedichte vensters. Overstekend dakschild op geprofileerde modillons. Zijpuntgevels met vlechtingen.

Interieur met behouden balkenzoldering met onder meer eiken moerbalk met versierde balkzool, rode tegelvloer, kelder en opkamer.

Ten oosten, 19de-eeuwse bakstenen stallen en voormalig stokerijgebouw onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat) met aangepaste muuropeningen.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 2289.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen