Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Achterin gelegen, omgracht dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij. Zijn wapenschild en leus "EX BELLO PAX" werd verwerkt in het stucwerk van één van de schouwen. Abt Seiger was de voorlaatste abt van de Sint-Pietersabdij (1760-1788). De periode van Seiger betekende voor de Genste abdij een bloeiperiode met feesten, bals en banketten. De abdij was toen de rijkste abdij der Nederlanden. Deze rijkdom van de abdij spiegelt ook af op de modieuze inrichting van de pastorie van Zevergem. De abdij verkreeg de grond van 440 roeden bij ruiling met Joost van Oostende. Een nieuwe pastorie was nodig daar de oude pastorie in zeer slechte staat verkeerde. De werken werden uitgevoerd door abdijbouwmeesters Van den Haute en De Villegas. De pastorie werd recent gerenoveerd.

Het oorspronkelijke toegangshek bevindt zich in de uiterst rechtse hoek en heeft bakstenen pijlers met een nieuwe poort. Het geeft toegang tot de koetsgebouwen. Een smal hek tussen bakstenen pijlers met siervaasbekroning geeft momenteel toegang tot de pastorie.

Vroeger geschilderde, nu gedecapeerde, voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met centraal een driehoekig fronton met oculus. De rechterzijgevel vertoont sporen van vlechtingen. De licht getoogde vensters zijn vlak omlijst met doorlopende banden. Centrale spiegelboogdeur in dito omlijsting, met bovenlicht en waaier. De afgelijnde geprofileerde bepleisterde daklijst steunt op rocailleconsoles uitgevoerd door J. Lauwers. Identieke, onbeschilderde bakstenen achtergevel, met driepas en vierkant venstertje in fronton.

Het interieur beschikt over de traditionele 18de-eeuwse indeling met centraal een gang en langs weerszijden daarvan twee salons. Verschillende 18de-eeuwse elementen verrijken het interieur: hal met rondboognis met schelpmotieven, paneeldeuren en 18de-eeuwse trap. Verschillende kamers met schouwmantels met rocaillestucwerk en stucplafonds zowel op de gelijkvloerse als bovenverdieping. Het salon achteraan rechts is voorzien van wandschilderingen met classicistische tuinlandschappen in geschilderde stucomlijstingen met bloemenguirlandes, schouw met wapenschild met leuze "EX BELLO PAX" en attributen van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij. Volgens de rekeningen werd het salon uitgevoerd door J. Lauwers. Een tweede salon bevat muurschilderingen met bloemenstillevens en aan linten opgehangen bloementuilen. De schilderingen kunnen gesitueerd worden op de overgang tussen Lodewijk XV en XVI-stijl. De schilderingen met bloemen getuigen nog van de gratie en natuurlijkheid van het rococo terwijl de eerste tekenen van de strakke Lodewijk XVI-stijl met zijn strikken en opgehangen motieven reeds herkenbaar zijn. Op de bovenverdieping twee 18de-eeuwse wandkasten.

Rechts in de tuin bevinden zich de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw. De gevel telt vier traveeën onder een zadeldak met zijpuntgevels met vlechtingen. De voorgevel heeft deels gedichte korfboogpoorten in bepleisterde platte banden.

De tuin kenmerkt zich door een centrale rechthoekige open zone welke vermoedelijk een formele aanleg had. Eromheen werd een vrijere aanplant voorzien. De tuin is voor 3/4 omwald.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004).

Auteurs: Mertens, Joeri