Goed ter Craeynest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ter Craeynest

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd Goed ter Craeynest en voormalig neerhof van het kasteel van Boeregem, gelegen ten zuidoosten, binnen dezelfde omwalling. Semigesloten hoeve op deels gekasseid erf met mestvaalt. Toegang in het oosten via brug en ijzeren hek aan begroeide pijlers.

Ten noorden, woonhuis van tien traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), minstens uit de 18de eeuw. Groengeschilderde, verankerde erfgevel op gecementeerde plint, rechthoekige vensters met luiken en deuren in vlakke omlijsting.

Interieur met grote haard met schouw, zware moerbalk op houten console en paneeldeuren.

Ten zuiden, ruime bakstenen schuur, voorheen met doorrit onder verhoogd dakschild, onder links afgewolfd zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); rechts aandak met vlechtingen en luchtgaten, uit de 18de eeuw.

Ten westen, bakstenen stallen, vernieuwd in de loop van de 19de eeuw, met getoogde deuren en aflijnende muizentand, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).