• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Oorspronkelijk tegenover het voormalig station gelegen burgerhuis, opgetrokken samen met laatstgenoemd gebouw circa 1858 in landelijke stationsstijl verwijzend naar deze van architect J.P. Cluysenaar op de lijn Dender-Waas. Kenmerkend zijn: geaccentueerde middenpartij, specifieke metselverbanden, gekleurde leipannen en het gebruik van veel houtwerk voor luifel en windveren, bij restauratie circa 1980 grotendeels verdwenen.

Bakstenen gebouw op gecementeerde plint, zeven traveeën en één en drie bouwlagen onder zadeldaken (zwarte pannen in plaats van de oorspronkelijke gekleurde pannen van de fabriek Josson en Delanghe, ook gebruikt bij J.P. Cluysenaar, nokken parallel aan en loodrecht op de straat). Middenparij met uitspringende muren ter ondersteuning van overstekend dakschild met pseudofronton, vernieuwde houten luifel en gootlijsten. Uitgespaarde rondboogdoorgangen op begane grond en houten balkon. Rondboogdeuren en -vensters met ijzeren roedeverdeling, onder waterlijst; vernieuwd houtwerk op de bovenverdieping. Decoratieve metselverband en in zijpuntgevels en onder vernieuwde gootlijsten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen