Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis, voormalig diephuis met trapgevel, heden drie bouwlagen en respectievelijk drie en vier traveeën onder afgeknot zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Voorheen bepleisterde lijstgevel met traditionele bak- en zandsteenstijlelementen uit de 17de eeuw, opgenomen in 19de-eeuwse aanpassingen waarvoor bouwaanvraag van 1849, voornamelijk een verbouwing van de top- tot lijstgevel met symmetrische gevelordonnantie; 19de-eeuwse muuropeningen en centraal deurvenster met smeedijzeren leuning op de tweede bouwlaag, vensters voorzien van beschilderde bovendorpels en lekdrempels op consoles. Bewaarde muurankers en zandstenen speklagen, hoek- en negblokken. Kroonlijst op tandlijst en klossen met drupmotief, omlopend over de eerste zijtravee. Aangepaste winkelpui. Verankerde zijgevel in de Blauwhondstraat: bak- en zandstenen eerste travee, aansluitende drie traveeën brede gecementeerde gevelwand onder lessenaarsdak.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Bruul (Archief 1849/25 en 1849/28).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde