Villa Chalet d'Hemelrijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Chalet d'Hemelrijk

Beschrijving

Oude villa in ruime omringende tuin met fraaie ijzeren straathekken tussen gietijzeren zuilen met siervaasbekroning gebouwd als zomerverblijf in 1866 in opdracht van P. Loppens (zie gevelsteen). Heden verwaarloosd.

Bakstenen constructie op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder verspringende lage en overstekende zadeldaken (leien) op uitgesneden houten consoles. Uitspringend en hoger achthoekig torentje onder koepeldak met belvedère in rechter zijgevel. Voorgevel met gemarkeerd linker risaliet onder pseudofronton met portiek met gietijzeren zuilen en bekronend terras met ijzeren leuning. Drielichtvensters onder bakstenen waterlijstjes. Gelijkaardige achtergevel en dito terras op gietijzeren zuilen toegevoegd circa 1885.

Achterin tuin met vijver, achthoekig tuinpaviljoen boven ijskelder. Ten noorden aan de straat, bakstenen dienstgebouwen (nummer 16) en stallen, in kern van 1866, Op L-vormige plattegrond en gekarakteriseerd door lisenen en decoratieve baksteenfriezen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen