Klein Kasteeltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein Kasteeltje

Beschrijving

Nog volledig binnen zijn brede vierkante walgracht gelegen landhuis, gebouwd circa 1800 door griffier d'Haveloose op de plaats van "een behuysde hofstede" (zie landboek van 1763) met ten noorden, rechthoekig omgracht neerhof (nummer 27, heden gesloopt). Nieuwe getoogde toegangspoort met ijzeren hek onder leien schilddak ten westen bij de straat, gebouwd in 1922 door notaris Soinne.

Middenin het opperhof, rechthoekig landhuis met voorgevel naar het zuiden en toegangsbruggen in as van centrale voor- en achterdeur. Ontpleisterd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok loodrecht op de straat) met één centrale dakkapel per gevel. Rechthoekige vensters in doorgetrokken platte banden en houtwerk met kleine roedeverdeling (vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog). Centrale deur met bovenlicht. Gelijkaardige achtergevel. Omlopende houten kroon- en tandlijst. Rechts aangebouwd laag dienstgebouwtje onder leiendak. Links nieuw terras op de plaats van een vroegere serre. Interieur met eind 18de-eeuwse trap en rechts bewaarde gewelfde kelder van oudere constructie.

Bakstenen boogbrug en deur in schermmuur als verbinding met het vroegere neerhof.

• Rijksarchief Gent, Fonds Olsene, nummer 57.