Directeurswoning met fabrieksgebouw

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van bij de oude Leiebocht ingeplante vroegere vellenbedrijf, afhankelijk van de "Filature d'Olsene".

Villa in L-vorm, in omhaagde tuin met poortgebouw, opgetrokken in de cottagestijl van de jaren 1920. Onderbrouw van oranje baksteen en imitatievakwerkbouw op de bovenverdieping, onder overstekend schilddak (pannen) op uitgesneden consoles. Groen-wit houtwerk, onder meer houten kruiskozijnen op de begane grond, boogvensters op de bovenverdieping. Rechts, terras met rondboogarcade en deur.

Voormalig fabrieksgebouw bij de Leie, oorspronkelijk op vierkante plattegrond met poortgebouw en binnenplaats (rechtse vleugels voorheen door brand vernield) opgetrokken circa 1926 door de familie Van de Weghe. Betonnen skeletbouw met baksteenvulling, heden met gedichte vensters. Stopgezet eind 1990, met behouden infrastructuur.

Het poortgebouw aan de fabriek is deels gesloopt.

• Informatie verkregen van IOED Leie Schelde (23 december 2021).